Elhunyt Dr. Székely Ilona CSJ 1927-2022

Szekely IlonaSzékely Ilona Püspökladányban született, majd 1945-ben családjával Innsbuckba menekült, ahol kapcsolatba került a Jézus Szíve Nővérekkel. A rendbe belépett és 22 éves volt, amikor Kanadába emigráltak. Ott először nyomdászként dolgozott.

1956-ban a magyar nővérekkel az USA-ba költöztek, Ilona pedig 1959-ben örök fogadalmat tett. Előbb szociális munkát tanult a „Southern California” egyetemen, később pedig szociálpszichológiából M.A., majd családterápiából PhD fokozatot szerzett. Az új képesítéssel egyre nehezebben találta a helyét a rendben.

1979-ben hosszas vívódás után a Szent József Nővérekhez (Sisters of St. Joseph of Orange) csatlakozott. A Szent József kórház Alkoholosztályán dolgozott tanácsadóként, majd pedig megalapította a „Pilgrimage” Családterápiás Központot, amit 1991-ig igazgatott is.

A rendszerváltás után a rend egyetértésével Pécsre települt. 1992-ben hozta létre a Megújulás Családterápiás Intézetet és 2003-ig teljesítette itt a misszióját. Érkezését követően számtalan képzést indított Pécsett, Budapesten, Szegeden és a környező országok magyarlakta területein (Románia, Szlovákia, Ukrajna) A tárgykapcsolat alapú családterápiás irányzattal új színfolt került általa a magyar családterápiás palettára. A képzés mellett tanított a Teológián családpasztorációt, ahogy Kaliforniában, úgy itthon is több egyetemen óraadó volt.

A szigorúan vett terápiás munka és képzés mellett szívügyének tekintette a családok segítését és a fiatal párok felkészítését a házasságra és családi életre. Sokat fáradozott egy csoportos szeminárium tematikájának kidolgozásán és a vezetők képzésén („Én, Te, Mi” munkafüzet), majd pedig elkészült egy hasonló témájú videósorozat is. A „Törékeny kincs – Boldog házasság” videói évtizedek óta használatosak a jegyesoktatásban és a házasságra való felkészítésben.

Számtalan szakmai rendezvényen vett részt, előadásokat, workshopokat tartott. A tanításban legalább annyira elkötelezett volt, mint a terápiás munkában, vagy a megelőző programokban. Magyarországon jelent meg két könyve (Tárgykapcsolat-elmélet családterápiában 2003. és Pszichoterápia és vallás – újraközeledés 2006.)

76 éves korában visszatért rendjéhez Kaliforniába. Magyarországi szolgálata során sokakat tanított és többen dolgoznak ebben a szemléletben amit ő honosított meg nálunk. Székely Ilona személyében egy nagy munkabírású, nyitott, érdeklődő embert ismertünk meg. Szigorú volt és precíz, amit enyhített játékossága és humora. Szakmai megbeszéléseken és szupervíziókon megosztotta tudását és tapasztalatát, bátorítva a tanítványokat, hogy szabadon használják a tanultakat és kreativitásukat. Amit Magyarországra hozott és alkotott a tanítványokon keresztül tovább él és fennmarad.

dr. Csonka Judit

Megújulás Családterápiás Intézet, Pécs